Etapa 011

Diumenge 17 de juny de 2018

Vilajuïga - Banyuls de la Marenda

28,56 Km

Avui hem reprès la nostra ruta després de dos dies de descans a Vilajuïga. Avui s'acabava el GR-92 i hem entrat a França. Aquesta etapa la vam dissenyar per enllaçar el GR-92 que acaba exactament a la línia fronterera, al coll de Belitres, i seguint per un camí de ronda de la costa Vermella francesa arribar a Banyuls, punt d'inici del GR-10. La successió de passos per les diferents valls: Llançà, Garbet, Colera i finalment Port-Bou permet recrear el que varen patir milers de refugiats de la República que intentaven fugir de les tropes franquistes. Això va succeir al gener del 1939, i les autoritats franceses van esperar fins al darrer moment per donar el permís d'entrada. Al coll de Belitres (165 m) hi ha un espai de Memòria Històrica que manté el record d'aquells tràgics dies. De les fotos antigues exposades, encara es pot reconèixer alguna de les construccions frontereres de l'època. Ara passem d'un costat a l'altre i pràcticament no notem la diferència, si no és per que a l'altra banda s’ha de saludar amb un “bonjour” enlloc d'un “bon dia”. Etapa de 27 Km, però amb un desnivell acumulat positiu que per primera vegada en el que portem de ruta, ha superat els 1.000 metres, exactament 1.200. Aquests seran els desnivells acumulats que ens trobarem pràcticament a diari en els propers tres mesos. Aquest esforç, s'ha vist recompensat per unes esplèndides vistes de tota la costa nord del cap de Creus. Fins i tot a l'entrar a França es reconeix la punta i el far del cap de Creus. Dia ventós que es notava molt més en els passos alts. Al baixar, quedàvem més arrecerats. L'etapa també permet percebre l'ambient de decadència de Port-Bou, població que va passar de tenir una economia florent al ser el principal punt d'entrada de mercaderies i passatgers, a no representar res degut als passos de La Jonquera de l'autopista i de l'AVE. També calor; avui ha sigut el dia amb la pressió baromètrica més alta (1019 mb) des de que vàrem començar fa dues setmanes i sembla que per fi l'anticicló ens acompanyarà en els propers dies, encara que això comportarà més calor i risc de tempestes a la tarda.

En conjunt una etapa de transició entre els GR. Ara, com es diria en l'argot ciclista, comença la muntanya. Demà ja superarem el primer punt de més de 1.000 metres, a molt poca distància de la costa. Ens tornarem a aixecar ben d'hora. Molts records a tots els qui ens seguiu i molt especialment a aquells que ens envieu missatges. Això dona molts ànims.


Allotjament etapa 010 Vilajuïga (2 dies de descans)

En Jaume té una casa heretada de la família en aquest poble de l’Alt Empordà. El poble va ser popular per les seves aigües, que després varen tancar i ara estan refent la família Grífols per donar-li un aire de Spa barrejat amb la qualitat de les seves aigües. Es preveu una reinauguració aviat. La casa d'en Jaume és part d'una casa on ocupem el primer pis. La casa la utilitza la família del Jaume i amics i coneguts d'ell o la Montse que li demanen per passar-hi uns dies. Això li dona un perfil de provisionalitat, doncs hi ha de tot però costa trobar-ho. Arribem al migdia amb el Jaume i ens proposem fer bugada. No trobem sabó. En comprem. La rentadora és una mica juràssica i ens costa una estona trobar el seu funcionament correcte, però al final ho aconseguim. Dues bugades que la tramuntana que va entrar ahir ens eixuga en poca estona. Arriben la Montse i la Maite i sopem truita de la Carme i amanida del país, bàsicament amb tomata i ceba. Divendres fem una visita a Llafranc i al far de San Sebastià. Prenem alguna cosa al Far Nomo, qualitat preu correcte. Visitem Cadaqués i anem a sopar al restaurant Compartir. Una meravella. Quatre primers i quatre segons a escollir. No falla res. Qualitat, originalitat, bon gust i un servei excel·lent. El preu molt correcte. És el primer 5/5 de la travessa. Dissabte descansem, preparem el GR10 que començarem la propera setmana, i sopem pasta fresca i amanida que estan boníssimes fets a casa entre tots. En resum una casa en un enclavament fantàstic per la cruïlla de camins i la proximitat amb la costa i el millor interior de Girona.