Etapa 022

ETAPA 022

Dissabte 30 de juny de 2018

Bésines – Rulhe

22 Km

Avui l'etapa ha sigut una de les clàssiques de l’Alt Pirineu. Quan vàrem dissenyar les “100 Fites” no vàrem discutir gaire en quin sentit faríem la transpirinenca. Vàrem considerar que la banda francesa és més dura i més desconeguda, així que millor afrontar-ho a l'inici. La majoria de randonneurs del GR-10 que ens hem trobat ho fan en sentit contrari. Nosaltres anem una mica a contracorrent. Tampoc ens hem trobat fins ara ningú que faci la travessa complerta. El que l'etapa d'avui demostra és els grans desnivells que ens anirem trobant. Les valls són profundes i cal baixar i pujar molt. Avui calia sortir de Bésines a 2100 metres d'alçada remuntar a més de 2300 a la portella de Bésines i baixar a poc més de mil a Merens-les-Vals. 1300 m de baixada per boscos de pins i zones estretes per on els barrancs baixen molt ràpidament. Però després calia remuntar fins a 2400 per creuar per un petit cim. Molta calor i a la pitjor hora. A més de Merens com a la Cerdanya “rien” de trobar un lloc per prendre un sandwich i una cervesa. I això que és un poblet per on passa la carretera que va a Andorra pel Pas de la Casa i el coll de Puymorens. Són una mica estranys aquests francesos. La pujada ha sigut feixuga, tant a la part de bosc com a la zona alta oberta amb petits llacs i extenses praderies. A l'arribar als 2400 calia anar a buscar un ampli coll de 2300 i semblava que seria bufar i fer ampolles. Res de res. El creuament de coll a coll ha sigut complicat per les tarteres i la neu. Calia baixar i remuntar. A l'arribar al segon coll (col de Calmettes) ja ha sigut més relaxat. En menys de 20 minuts hem arribat al refugi. Per cert molt ple de gent. És la zona que queda al nord d'Andorra i prop de la Pica d'Estats. Sembla que és zona d'escalada.

En resum etapa molt dura, llarga (22Km) i amb grans desnivells tan de pujada com de baixada. Per cert, avui hem superat els 500 Km des que vàrem sortir de Barcelona, ara ja fa quatre setmanes.