Etapa 038

Dijous 19 de juliol de 2018

Barèges – Luz Saint Sauveur

9,8 Km

L'etapa d'avui la podríem considerar quasi una excursió turística o d’Imserso. Començava a Barèges, població molt coneguda perquè d'aquí es puja cap al coll del Tourmalet, lloc mític del Tour de France (que per cert passarà per aquí dins d'una setmana) i per accedir a les instal·lacions del Midi de Bigorre. Només sortir ja ens hem desconcertat perquè segons el plànol, el GR-10 baixava pel vessant esquerre, i els senyals (els del Petit Polze) ens han portat a la dreta. Són les múltiples variants del GR-10 que no segueixen una única línia principal. Hem optat per aquí. El camí que és una curta baixada d'us 600 metres utilitza un camí molt fresat per on els usuaris de les Termes de Barèges (és impressionant la quantitat de poblacions franceses amb termes) anaven a passejar. La veritat és que ha sigut molt agradable, passant pel punt més alt (Saint Justin) on hi ha una gran creu i una gite que ens ha captivat per la seva ubicació. Hem passat per petits poblets (Sers i Viey) i desprès cap a la carretera general. Llavors hem remuntat per l'altre vessant passant pel poblet de Viella (res a veure amb la població de la Vall d'Aran). Ens ha baixat a la carretera i de nou cap a l'altra banda, per anar cap a la interessant fortificació de Sainte Marie, pertanyent als Comtes de Bigorre, però que al segle XIV va ser ocupada pels anglesos! Després ja hem anat cap a Luz Saint Sauveur. En fi, el GR-10 no busca els itineraris més lògics, sinó que va fent uns traçats que allarguen la ruta fent pujades i baixades. El dia espectacular de visibilitat amb la presència continuada del pic d'Ardiden de 2988 metres (com que li falten 12 metres pels 3000 no té el mateix interès pels muntanyencs). Al final un recorregut de menys de 10 Km que serveixen per relaxar-nos desprès de les darreres dues etapes.

En resum un dia agradable que hem anat assaborint i caminant tranquil·lament.

Demà cap a Cauterets agafant una de les variants del GR-10, que ja explicarem demà.


Allotjament etapa 037 Gite Oasis Barèges

Arribem i està tancada fins les 16:30. H ha una porta oberta on indica que podem deixar motxilla i sabates. Baixem al poble a fer una cervesa i al tornar comença a ploure. Ens ensenyen l'habitació (2 llits, dutxa i rentamans, amb un balcó). Estenem roba que rentem però amb la pluja que arriba l'hem de treure i penjar a dins... conclusió, no s’eixuga ni a la de tres. WC al final del passadís. Primera planta menjador. Nevera buida i no hi ha ningú per a una trista birra. 19:30 sopar, primer una sopa de llegums correcta, de segon un confit de canard cuinat al segle XX (jo no em menjo la pell) acompanyat de vegetals. El Jaume crec que no digerirà gaire bé la pell però se l'empassa. Al costat un matrimoni sopa amb nosaltres hostatjat a la Gite perquè ell està fent un llibre encarregat per un editor francès sobre totes les plantes de les muntanyes franceses (Pirineus i Alps). De fet ell viu a la Savoia entre l'Alta Savoia (Chamonix) i els Alps del Nord de França (Les Ecrins). Doncs si ha de fer un llibre de totes les plantes i flors de muntanya del Pirineus i els Alps en té per dies. Un altre tema que entenc que parlen amb el qui ens serveix el sopar (si es que li podem dir sopar amb l’ànec juràssic que ens han servit) és el tema del país dels TOY´s. Sembla que tant a la Vall de Barèges com a la de Gavarnie es casen entre ells i són molt petits de talla i per això aquesta zona es coneix com a Pays Toy (busqueu Wikipedia). Bé les postres amb consonància amb el sopar un gelat insípid. Esmorzem a les 7:00 perquè la següent etapa és curta. Lloc 4,4/5; Atenció 4,2/5; sopar deficient.