Etapa 043

Dijous 26 de juliol de 2018

Gabas – Lac Gentau

10,2 Km

 

Fa uns dies comentava la dificultat per reconèixer muntanyes per la banda francesa quan jo les reconec perfectament des de l'altra banda. Ara bé, hi ha muntanyes (molt poques) que tenen un perfil inconfusible les miris per on les miris. Un cas són els Encantats al parc nacional de Sant Maurici, que tots bé coneixeu. L'altra és el Midi d'Ossau. Es tracta d'una muntanya que no és de les més altes, que queda aïllada, i que té un perfil que el pots reconèixer des de qualsevol angle.

Aquest és el que avui hem gaudit tan bo hem començat a caminar. Tot i que fa dos dies al travessar la Hourquette d'Arre (2465 metres) ja el vàrem començar a veure, no ha sigut fins avui que l'hem gaudit amb tota la seva magnificència. Entraria en aquesta categoria que pocs cims tenen com de muntanya perfecte (per exemple el Cerví a Suïssa i que tots reconeixem). Hem sortit de Gabas i durant 3 Km hem hagut de seguir per una carretera que arriba al llac de Bious-Artigues, lloc molt turístic per tan assequible que és. A partir d'aquí hem seguit per una pista resseguint els llacs d'Ayous. Una pujada agradable, per bosc i després per prats. La imatge del Midi se’ns ha mantingut permanentment fent que la mirada sempre anés cap a ell. En el següent llac, Roumassot, ens quedaven poc més de 150 metres. Per fi hem arribat al refugi, molt d'hora, a tocar al llac Gentau, perquè l'etapa era curta, amb un desnivell de 1000 metres. Això ha fet que hem passat la major part del dia gaudint de les espectaculars vistes que han anat canviant al llarg de les hores pels canvis de llum. A la vegada hem gaudit de tota la fauna, humana i animal, que ha transitat. Als prats, cavalls, vaques i ovelles. Com us he dit, és un lloc molt transitat però molt recomanable si us acosteu ja que són menys de dues hores des d'on es deixa el cotxe. Per fi la posta de sol, al principi amb boires i reflex del Midi al llac Gentau i aquest matí amb la sortida de sol.

En resum, una etapa curta però estèticament hem gaudit de la millor vista, sens dubte, de tot el que hem fet. Esperem que les fotos donin una mica de idea del que hem gaudit.


Allotjament etapa 042 Hotel Restaurant Vigneau Gabas

Al peu de la carretera que travessa el poble (4 cases) trobem el bar-restaurant i a l'altra banda uns edificis com antics barracons del Servei Militar que són les habitacions. Ens donen una habitació petita amb un llit doble petit. Dormirem en Jaume i jo plegats com puguem. Integrada enmig de l’habitació hi ha una dutxa bastant precària. El WC fora, al final del passadís a uns 25 metres. Sopem una garbure, que és una sopa amb vegetals i carns de gallina com el nostre caldo, que ens ve de perles. De segon, un plat que ja ens han donat a diverses gites. Unes patates tallades panadera, amb un fons de formatge i cansalada. Atipa força i cansa aviat. Postres un coulant de xocolata. A dormir i tot que el llit es incòmode i estret dormim com dues marmotes (a l’hivern). Esmorzar, el de sempre. A mig mati fem bugada i caminem pels voltants per veure per on seguirà el camí demà. Dinem una Axoa en l'altre restaurant del poble. És un guisat de vedella estil basc amb puré de patata i un tros de formatge. Postres, una crema en Jaume i un tall de formatge jo. Gabas és un poble on reuneixen el formatge de tota la vall i el fan reposar i fermentar en unes 4 caves que tenen. L'exporten a mig món. Són formatges d'ovella. Per la tarda a l'Hotel tenen una tele i veiem l’etapa del TOUR de France que passa per zones per les que fa pocs dies hem caminat. Per la nit garbure un altre cop i estofat de vedella. Esmorzar a les 7:00. Marxem a les 7:30 camí del refuge d'Ayous. Lloc 4,3/5 i atenció 4,2/5. Tot bastant justet. No hi tornarem si no és imprescindible.