Etapa 027

ETAPA 027

Dijous 5 de juliol de 2018

Aulus-les-Bains – Saint Lizier d'Ustou

16,3 Km

Els qui heu treballat amb mi sabeu que hi ha tres coses que em fascinen: la fisiologia, els números i la xocolata. Així que avui us traduiré el que portem fet en aquestes tres coses. Portem ja una mica més d'una quarta part de la ruta, hem caminat la distància de Barcelona a Madrid. Hem pujat tres vegades l'equivalent a l'alçada de l'Everest partint cada vegada de nivell de mar. Hem gastat en calories el que ens donaria menjar 9 Kg de xocolata, amb una mitjana de 73 calories per Km caminat. El meu cor ha bategat, mentre estàvem de ruta, més de 900.000 vegades i he respirat a una mitjana de 20 vegades per minut. He necessitat respirar més de 7.000 litres d'oxigen. La temperatura ambient mitja de les 27 etapes ha sigut de 26º. Bé, analitzar les coses d'aquesta manera no és una ostentació de força, sinó comprendre millor la maquinària tan fantàstica que és el nostre cos, i que mentre la salut no ens falli, ens hem de cuidar perquè la biologia nostra té moltes possibilitats. 

L'etapa d'avui aparentment era una de les habituals. Però les coses s'han complicat per la meteorologia. Avui ha estat el primer dia des que estem als Pirineus que s'ha llevat totalment ennuvolat. Hem sortit d'hora i després de buscar els senyals del GR a Aulus (el seguiment dels senyals dins dels pobles és sempre molt complicat) hem començat a pujar cap al col d'Escots (1618 metres). Quan estàvem a uns 100 metres per sobre d'Aulus (750 metres) hem escoltat que el campanar donava les 7 del matí i el carilló a continuació entonava l'Ave Maria que hem cantat a les esglésies sovint: Avee, aveee, Ave Mariia, aveee..... França té una gran tradició Mariana, i la melodia ja no me l’he pogut treure del cap en tota l'estona. Com tots els dies hem entrat en un d'aquests boscos fascinants de faigs. Ràpidament teníem calor i quasi desitjàvem una mica de pluja per contrarestar la calor que vàrem passar ahir. Ens hem passat amb el desig perquè a mida que pujàvem la boira s'ha fet més densa i ens hem mullat de valent. El pitjor ha sigut el terreny molt enfangat (li he dit a l'Enric que podia, de lluny, experimentar el que passaven aquells soldats de les grans guerres havent de conviure amb el fang). Les sabates i els mitjons s'han mullat de valent i hem començat a tenir fred. Entremig de la boira, al cap de més de dues hores he arribat al coll. Com que hi ha unes pistes d'esquí, ens hem pogut aixoplugar i treure’ns part de la roba mullada. Desprès ha vingut un descens de quasi 1.000 metres fins a Saint Lizier d'Oustou de nou per boscos impressionants i que com anàvem d'hora hem volgut gaudir caminant tranquil·lament (i també per no caure). El terreny de vegades era molt pendent i hem relliscat molt. Dues hores més tard entràvem al poble, amb una boira alta que ens ha permès gaudir d'unes bones vistes. Pels que sou més muntanyencs, ara estem a l'altra banda del pic de Certascan i per aquí passa un circuit del Valier que ha de ser dur però molt interessant.

En resum una etapa de transició que s'ha fet una mica més dura per les condicions meteorològiques i el terreny molt mullat i relliscós. 


Allotjament etapa 026. Gite du Presbytère Aulous les Bains

Arribem amb una calor terrible (33 graus). Poble típic d'aquesta zona dels Pirineus una mica més gran que d'altres. La Gite fresca. Pati amb herba i un safareig per rentar la roba a l'entrada. Habitació amb 8 places (dos lliteres de 4). 2 dutxes, wc aïllat i dos piques rentamans. Acollida cordial. Ens dutxem i fem cervesa amb provisions. Després anem al poble a l’”épicerie” a comprar alguna cosa. Fa una calor tremenda i busquem l'ombra per tot arreu. Fem bugada. Arriba un cicloturista que ve amb bicicleta des del Sud de Paris i ara fa tot el Pirineu (n’hi ha que estan més tocats de l’ala que nosaltres). 19:30 sopem. Amanida tomata madur amb formatge fresc i herbes. Plat principal de costella de porc, amb salsa de mostassa i patates cuites al caliu amb allet, que estan boníiissimes. Postres macedònia fruita. S'acosta l’oratge, tanquem finestres. Esmorzem a les 6:00 i a les 6:30 sortim plovent direcció Saint Lazier d'Ostou. Gite molt correcta 4,5/5 i tracte 4,8/5 excel·lent.

100 FitesKommentieren