Etapa 072

ETAPA 072

Dijous 30 d'agost de 2018

Pont de Salenques – Pont deth Ressec

16,4 Km

 

L'etapa d'avui és la primera íntegrament a Catalunya. A poc de començar ens trobem un panell indicador que ens ho informa i sobretot que fins al cap de Creus ens queden 419 kilòmetres. El punt de sortida és molt proper a la boca sud del túnel de Viella. Aquesta vegada ens acompanyen dos bons amics de Reus, que ja ens van acompanyar en una etapa del GR-92, l'Andreu i en Dalmaci, bons coneixedors de la vall d'Aran i el seu entorn. El GR-11 travessa la carena que separa el vessant meridional del Pirineu del nord pel Port de Rius (2344 metres) per entrar al Mig Aran. És una via que a ben segur va ser molt utilitzada amb un camí molt fressat i treballat amb grans blocs de pedra que la fan ser digne de ser considerada una calçada. La utilització d'aquesta ruta té molt sentit ja que el port de Viella és 100 metres més alt i sobretot la baixada cap al nord és molt suau. Així doncs ens endinsem en la vall de Conangles i superem per unes contínues llaçades (Marrècs dera Escaleta) els quasi 900 metres de desnivell. Arribem finalment al coll quan els primers raigs de sol ja ens il·luminen, i anem sobrepassant uns falsos colls que ens deixen a un replà des d'on es veu el gran llac de Rius. Ara el camí va vorejant aquest gran llac i segueix la calçada tan ben treballada que la baixada es fa molt agradable. En aquest punt ens sorprèn veure més a baix les boires que pugen des de la vall d'Aran, mentre que fins aquell moment el sol i la visibilitat ens havien acompanyat. Abans d'arribar al refugi de la Restanca, ens desviem del GR-11 pel camí antic i així anem més directes fins al Pont deth Ressec, punt final de l'etapa.

En resum, una etapa tranquil·la, amb esforç moderat, ben acompanyats d'en Dalmaci, l'Andreu i la seva gosseta Neula, que tot i el petita que és trisca d'allò més, s'enfila a grans rocs i creua els rierols sense cap dificultat. Demà ja entrem en el Parc nacional d'Aigües Tortes.