Etapa 091

ETAPA 091

 

Divendres 21 de setembre de 2018

Llançà – Cadaqués

27,2 Km

 

Avui no és el final de les 100 Fites però ha estat un dia molt particular, especial i emocionant ja que hem arribat a l'extrem oriental del Pirineu, al cap de Creus. Aquest és un lloc molt emblemàtic pels catalans i mític pels navegants. A més, les característiques orogràfiques el fan únic donada l'àmplia extensió del cap, l'aïllament, la façana marítima, la vegetació, el paisatge, els efectes de la tramuntana, etc... es pot dir que és la zona de la Costa Brava més feréstega i menys humanitzada. En part haver arribat aquí suposa haver assolit un dels reptes principals de les 100 Fites, haver recorregut la serralada pirinenca en els dos sentits de forma continuada: Mediterrani – Cantàbric – Mediterrani. O també: Banyuls de la Marenda – Hendaia – Cabo Higuer – Cap de Creus.

Hem reemprès el camí de Ronda que uneix Llançà amb Port de la Selva. Com hem sortit ben d'hora, ens ha permès gaudir de la sortida de sol pel mar. Han sigut uns minuts encisadors des del moment que el primer raig de sol ha sobresortit de l'horitzó fins que la bola solar s'ha mostrat en tota la seva plenitud. A més la meteorologia d'avui, de cel totalment clar, ha fet encara més esplendorosa aquesta sortida de sol. Fins a Port, hem fet uns 5 kilòmetres per un camí molt cuidat i factible per a qualsevol persona i que està, a més, senyalitzat com a GR-92. Molt recomanable. Hem pujat per la urbanització que hi ha sobre de Port per enfilar-nos a un collet que dona vista a la cala Tamariua. A partir d'aquí, el GR-11 segueix per pistes i corriols endinsant-se en el cor del massís del cap de Creus. No es supera mai l'alçada dels 150 metres, però hi ha contínues pujades i baixades, travessant torrents pels que quasi mai hi baixa aigua. Primer hem passat pel costat de Sant Baldiri de Tavellera, una construcció religiosa-civil de molta antiguitat. Hem passat a prop de diferents masies, quasi totes abandonades: Mas Puignau, Paltré, Vell, Alfares, de la Birba i Rabassers de Baix. Testimoni que aquest territori aparentment dur i esquerp ha estat habitat d'antuvi. Són diversos kilòmetres fins a arribar a la carretera que uneix Cadaqués amb el far del Cap de Creus. La calor de nou s'ha fet sentir amb intensitat, i en aquest entorn tan eixut ha fet que la marxa fos feixuga. Per fi hem arribat al far, però nosaltres hem anat més enllà, ja que hem baixat fins a la punta del cap de Creus, un lloc encisador per on un canal emmarcat per uns illots donen una certa idea que aquest ha sigut un pas marítim mític, on una quantitat innombrable de naufragis han hagut. En aquest punt extrem del cap hi ha una fita i un senyal vermell i blanc en forma de cercle, indicant que aquí comença o acaba el GR-11. Hem tornat de nou al far, ens hem pres una cervesa a preu d'or, però ho hem celebrat i hem pres sota un sol de justícia el camí antic que va a Cadaqués. La primera part està molt treballada, amb murs que el delimiten. A mida que ens hem acostat a Cadaqués i Port Lligat l'ambient humanitzat era més intens. Per fi hem arribat a la platja de Cadaqués, on les nostres estimades Montse i Maite ens esperàvem per dinar plegats i celebrar aquesta fita número 91.

En resum, un dia de molta calor en la que hem assolit la finalització del GR-11. Ara ja tornem a casa.


Allotjament etapa 087 a 093 Can Canet. Vilajuïga

Ja vàrem comentar aquest allotjament en l’anada abans de pujar cap a Banyuls i començar el GR10 (fa més de tres mesos). És una casa antiga situada al bell mig del poble. Aquesta vegada hi pernoctarem una setmana gràcies a què el nostres amics Juli i Montse que viuen a la Jonquera, vindran cada dia a Vilajuïga a quarts de set de matí per acompanyar-nos al punt de sortida i per recollir-nos quan arribem al final d’etapa i tornar-nos a Vilajuïga. Com ja vàrem dir en la crònica d'anada en aquesta casa estem molt còmodes i podem fer compres per logística alimentària amb facilitat. Aquí pernoctarem a les etapes de Maçanet de Cabrenys, La Jonquera, Espolla, Llançà, Cadaqués, Vilajuïga i Pontós. Vilajuïga està molt ben situada per fer aquests trasllats a aquests punts. En Juli i la Montse ens faran els trasllat fins dimecres i a partir de dijous ho faran la Montse i la Maite que ens faran aquest gran ajut. Lloc 5/5 i atenció 5/5. Aquesta crònica serà la que té lloc des de l’etapa 87 fins a la 93.